MEDIJI

ОСНОВАН ЦЕНТАР ЗА БОРБУ ПРОТИВ ДРОГА

Ђачки џепарац за марихуану

Осим што је јефтина, дрога је младима на дохват руке, јер је мрежа дилера и растурача врло разграната, па многи не одоле да је не пробају, каже Зоран Букелић из удружења грађана које је основано са жељом да едукује децу и њихове родитеље.

Обележавaњу Светског дана борбе против злоупотребе дрога,  26. јуна, поред институција које се баве проблемима наркоманије, ове године у Крагујевцу се прикључило и удружење грађана Центар против дрога. У жељи да повећа едукацију и пошаље опомену да је наркоманија друштвени проблем који се тиче свих нас, ово удружење је, прошле суботе, у тржном центру „Плаза“, организовало манифестацију намењену ученицима крагујевачких школа.
Поред основаца и средњошколаца из Крагујевца који се баве плесом, ролераша, бициклиста и графитера, у програму су учествовали и бајкери из Београда Свилајнца, Параћина и Краљева. Окупљањем младих који своје слободно време користе на креативан начин организатори су желели да мотивишу што већи број њихових вршњака да се баве спортом, плесом музиком, како би избегли замке упадања у једно од највећих зала савременог света.
На овај начин Центар против дрога наставља активности на превенцији наркоманије којима се бави од априла ове године, када је основан. Ово непрофитно удружење грађана настало је из спонтане жеље неколицине Крагујевчана свесних изазова којима је млада генерација подложна.
Идеја је потекла од Зорана Букелића који је, током дванаестогодишњег рада на месту координатора за безбедност Политехничке школе, био у прилици да, из прве руке, сагледа дубину проблема. Центар, поред шест сталних чланова, има око 50 сарадника међу којима је највише студената медицине, који, будући да удружење грађана нема ничији финансијску подршку, волонтерски помажу едукацију ученика и родитеља.

Циљна група – ђаци

Према Букелићевим речима, циљна група којој се удружење обраћа су ђаци, јер се показало да су управо они најизложенији ризику да пробају дрогу, односно направе први корак ка једном од најтежих облика зависности. Према подацима којима Центар располаже, у Србији има око 150.000 регистрованих наркомана, од којих око 2.500 живи на подручју Крагујевца. Наш саговорник, међутим, каже да су процене показују да су незваничне бројке дупло веће, јер велики број уживалаца опојних средстава још увек није ушао у званичне статистике.
Уз то, старосна граница у којој се посеже за опијатима помера се у оба смера. Док са, једне стране, дрогу све чешће пробају основци, на другој се јављају случајеви првог посезања за наркотицима у касним двадесетим, па чак и у тридесетим годинама. Оно што највише забрињава је велика доступност свих врста дроге која, због драстичног пада цене, постаје приступачна готово свакоме.
Букелић каже да су дроге доступне чак и школарцима који за дневни џепарац могу купити пакетић марихуане која представља први корак ка уласку у пакао зависности.
Раније је дрога била јако скупа и самим тим недоступна највећем броју младих. Данас, међутим, пар другара без проблема може да сакупи довољно новца за куповину наркотика. Колико смо ми обавештени, „екстази“ се продаје за 700 до 1.000 динара, али је најгоре што хероин може да се купи за хиљаду и по до две хиљаде динара. То је сума коју многа деца могу да сакупе и задовоље радозналост пробајући. Проблем је што, мада сви мисле да ће се зауставити, бар половина „пробача” лаких дрога врло брзо пређе на теже, а потом, бар 90 одсто, настави да се редовно дрогира. Зато сматрамо да је најважније стално понављати колико је битно никада и ни по коју цену не пасти у искушење да се проба било која дрога, па чак и марихуана коју многе земље настоје да легализују, каже наш саговорник.
Осим што је јефтина дрога је данас младим Крагујевчанима свуда на дохват руке, јер је мрежа дилера и растурача јако разграната. Сваки млад човек који излази у град зна где и од кога може да купи дрогу, јер продаваца има и у близини школа, и у кафићима, дискотекама, парковима, на трговима и деловим насеља где се млади окупљају. У ситуацији када их искушење вреба на сваком кораку није лако не поклекнути пред изазовима да се задовољи радозналост, докаже храброст, одоли помодарству, имитирају музичке и филмске звезде које због проблема са дрогама уживају велику пажњу медија.
Велика доступност и негативна пропаганда чине да се праг све лакше прелази. То су и разлози због којих међу пробачима, а касније и уживаоцима и зависницима, има све више девојака које су раније ређе посезале за дрогама. У таквој клими бележимо и да наркоманија престаје да се везује за такозване маргиналне групе и децу из нефункционалних породица. Сада наркомана има у свим социјалним слојевима и у изузетно стабилним породицама, па чак и на селу. Ипак, сматрамо да је улога породице пресудна, јер ако родитељи због обавеза, бриге око егзистенције, личних проблема занемаре дете оно много лакше улази у свет наркоманија, сматра Букелић.
Због тога је део активности Центра усмерен едукацији родитеља које уче да буду „полицајци” који ће стално контролисати децу. Јер, иако се очеви и мајке многих зависника и жале да нису могли да примете да им се дете дрогира, трагови увек постоје. Треба погледати шта дете има у ранцу, у личним стварима, какве поруке има у телефону, са ким се дружи, да ли је променило навике, понашање, друштво, попустило у школи….Чак и ако нема знакова не сме се безрезервно веровати да „наше дете не би никада урадило тако нешто”. Увек треба бити опрезан и, што је врло важно, разговарати са дететом и нудити му здраве и креативне садржаје којима ће испунити слободно време.
Знам да је многима скупо да плаћају тренинге, часове музике, плеса, страног језика, али је живот много скупљи, каже наш саговорник.

Живот као пакао

Центар против дрога има амбициозне планове, али због тога што нема финансијску подршку мора да ограничи своје активности. За сада су успели да организују неколико литерарних и ликовних конкурса и један едукативни семинар за родитеље. Планирају да у своје редове укључе и ученике крагујевачких школа који би, као вршњачки едукатори, упозоравали своје другове на опасности које их вребају ако уђу у свет дрога.
О томе колико су оваква упозорења потребна најбоље говоре подаци према којима у свету живи 25 милиона зависника и да годишње око 200.000 људи умире од коришћења дроге. Овоме треба додати и чињеницу да је Србија одавно од транзитне руте кријумчарења постала велики произвођач и потрошач наркотика свих врста дрога. У последње две деценије Србији је развијена врло разграната наркоманија, а један од њених највећих босова, Дарко Шарић, бизнис и некретнине поседовао је и у Крагујевцу.
Део мафијашке пословане стратегије је освајања што већег тржишта обарањем цене и квалитета опојних средстава. Потенцијалне жртве су радознали млади људи са довољно новца да се навуку да пробају. Оно што радозналост, младост, помодарство, несналажење у животу занемарује је да је ниску цену прљаве дроге животом платило неколико крагујевачких наркомана, а да они који су још увек живи своју егзистенцију доживљавају као свакодневни пакао.

Јаворка СТАНОЈЕВИЋ

—————————————————————————————————————————————————–

http://www.ritamgrada.rs/index.php/vesti/5324-otvorimo-oci-droga-nas-okruzuje

Udruženje građana „Centar Protiv Droge… Kragujevac“ u periodu od 1. okrobra tekuće do 1. jula 2013. godine posvetiće se realizaciji projekta pod nazivom „Otvorimo oči“čiji je cilj edukacija roditelja i učenika na temu narkomanija maloletnika, kao i prevencija iste.

Kako iz ovog udruženja ističu, izuzetno je alarmantna situacija po statistici i podacima o drogama koje nas okružuju.

Zato će oni u saradnji sa KC Kragujevac (odeljenje psihijatrije) u svim osnovnim školama u Kragujevcu održati seminar na temu narkomanije maloletnika, što je ujedno prva faza projekta.

Druga faza projekta je likovno-literalni konkurs na temu „Droga je…“ gde će učešće uzeti učenici 4 razreda, koji će na svoj način izraziti znanje o drogama, a kao prvu nagradu donatori će biti FK Radnički, kao i ŽRK Radnički Lepenica koji će pobednicima konkursa darovati dres kluba. Sem edukacije o štetnosti droga važna je i promocija sporta kao jedne od opcija zdravg života.

Treća faza projekta je obeležavanje Svetskog dana borbe protiv droge, 26.juna 2013 godine, pod sloganom „Za život zapevaj i ti“. Učesnici ove manifestacije biće talenti iz oblasti muzike koji će se takmičiti i ujedno predstavljati svoju školu. U ulozi žirija biće eminentni umetnici sa svetskim karijerama iz našeg grada.

Učešće u edukaciji će uzeti KC Kragujevac, MUP Kragujevac, Centar za socijalni rad, a od velike važnosti biće i ispovest bivšeg korisnika droge.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Ritam grada

Zdravim životom protiv droge večeras u Velikom parku

Centar protiv droge Kragujevac održaće danas manifestaciju pod nazivom “Moj prvi intervju” kojom će biti obeležen Svetski dan borbe protiv droge.

Cilj manifestacije je propagiranje zdravalja i sporta kao najbolje sredstva prevencije mladih od štetnosti opojnih droga.

Učesnici manifestacije su najtalentovaniji dečaci i devojčice iz sveta sporta koji će imati priliku da se predstave u emisiji “Moj prvi intervju”.

Čućemo poruku mladih sportista i njihovo misljenje o štetnosti droge.

Učesnici: FK Radnički, Sportski klub Foka, RK Radnički, Plivački klub Pirat, Karate klub Kragujevac, Sportski klub Kraguj, SC Park.

Počasni gost manifestacije je naš proslavljeni plivač Milorad Čavić.

Muzičku podršku događaju daće Dj Ješa, a nastup će imati i Plesni klub Link.

Manifestacija je zakazana za 19 sati u Velikom parku.

Постави коментар